top of page

Testovací fáze u nakupování chaty

Aneb proč je testovací fáze tak důležitá!


Stejně jako většina národa, i my jsme hledali po dobu covidu chatu či chalupu. Vlastně my ji hledali o dost dříve, od doby, kdy jsme se před lety přestěhovali z rodinného domu se zahradou do pražského bytu a zjistili, že balkón není totéž, co zahrádka...


Ale vybrat chatu není jen tak! A protože jsem známý tester, který na LinkedInu všechno zkouší a to s chutí a zvídavostí dítěte, pojala jsem to stejným způsobem. Na ruku mi šel i přístup mého muže, který nevydrží o víkendu doma a tak nás nepovinně povinným způsobem tahá po výletech již od narození našich ratolestí, vlastně i mnohem dříve.


Takže vždy testujeme.


PRVNÍ FÁZE - PŘÍPRAVA

Vždy to začínalo stejně. Manžel leží na gauči, roluje nabídku na sreality a bezrealitky. Najednou se potutelně usměje, zvedne a jde za mnou. "Koukej". A ukazuje mi poklad. Od super chalup jsme díky šplhání cen doskákali až ke dřevěným "kůčám", kde ni záchod, ni voda, ale romantika veliká.


Nastává fáze příprav a plánování výletu. Díváme se kde co je v okolí a hned o víkendu vyrážíme s obloženými bagetami na "naši chatu".


▶ LinkedIn: zjistěte si o cílové skupině / novém nástroji / ... maximum informací



DRUHÁ FÁZE - IMAGINACE


Víkend. Reálně jedeme na chatu a bavíme se o tom, že docela pěkná cesta. No tahle část bývá v pátek zacpaná, takže to je sice na houby, ale nevadí, pořád je to dobrý čas dojezdu... Přijedeme na místo. Hmmm, krpál jako blázen, příjezdová cesta končí 500 m, už se vidím, jak tam táhnu tu pitnou vodu a proviant každý víkend. Kola? Zapomeň, sotva vytlačíš nahoru svůj zadek, říká mi mé vnitřní já. I tak pořád je to ještě "naše chata" takže neposlouchám. Většinou chatky neobydlené, všude pusto, takže se prodíráme klestím a nakukujeme ze všech stran. Já už v duchu pleju a řeším kam co zasadím a jak co předělám. Manžel už řeší kam dá strunovku a jak si zase "zaseká", protože vůně posekané trávy mu chybí až bytostně a myslím, že by mě za sekačku vyměnil bez zaváhání. Dětem je to úplně jedno a ptají se:

  1. kdy už pojedeme domů

  2. jestli je tu wifi

▶ LinkedIn: přemýšlejte, jak bud reagovat Vaše cílovka. Snažte se do ní "vžít".



TŘETÍ FÁZE - VÝSLECHY OKOLÍ


Standardní a velice užitečná fáze každého našeho testování je výslech sousedů a kolemjdoucích, často spojený i s milým pozváním na kávu apod. "Tak tu koukáme na tu chatu, teď se prodává..." "Jojo, oni sem už dlouho nejezdí,.... a to víte, že ve vodě je arsén a na střeše azbest? ....No a ten bordel vedle patří Viktorovi, on je hodnej, ale ty akce co tu pořádá jsou dost slyšet, já bych to nechtěla mít takhle pod oknem.... No ta pani co to koupila to prodává už po roce....Hlavně neřešte tu příjezdovku, aby majitele nenapadlo, že by nám ji mohl zavřít..." Říkáme si, jak je tu boží klid a že se to "nějak vyřeší". Třeba Viktor bude OK a tak vážně uvažujeme, že koupíme chatrč s problémovým, ale jinak moc hodným, sousedem. Bez záchodu i vody. V krpálu a bez vlastního pozemku...


▶LinkedIn: pozorujte odezvu, sledujte reakce


ČTVRTÁ FÁZE - SBĚR DALŠÍCH DAT

Hon na chaty a chalupy vrcholí a máme jen pár okamžiků než kteroukoliv chatrč někdo objeví a s nadšením a přeskočením fází 2 až 5 po ní rovnou skočí v rámci fáze 6! Přesto si dáme práci a projdeme fází 4: sbíráme data: voláme starostce, jak to plánují s tou kanalizací/vodou...a dozvídáme se různé cenné informace, třeba že pozemky přešly z lesů na církev a bude se zdražovat, že stížnosti na Viktora, kterého jsem pojala v návalu fáze imaginace skoro za člena rodiny už leží po několikáté na stole, ....

A tak volně, ale nevyhnutelně přecházíme do fáze 5.


▶LinkedIn: poslouchejte zkušenosti ostatních


PÁTÁ FÁZE - ZPÁTKY NA ZEM


Ano, chceme chatu na vlastním pozemku.

Ano, chceme mít vyřešen příjezd a ne trnout, že se pak jednoho dne budeme muset na chatu spouštět s liánou jak Sandokan s Jane.

Ano, nechceme problémového Viktora mít přímo pod okny.

Ano, já chci záchod!!!

Ano, přála bych si vodu, aspoň užitkovou a nečekat až naprší.


▶LinkedIn: porovnání výsledku se zamýšleným plánem


ŠESTÁ FÁZE - ROZHODNUTÍ


Ano, nebereme to a hledáme dál.

Toto vždy trochu zabolí, protože tou dobou mám už plánky s namalovanými úpravami interiéru i exteriéru a vlastně mám pocit, že mi někdo něco bere :-)


Ale abych došla dobrého konce - teď to konečně klaplo a máme chatu. Dojezd z bytu OK, zkušenosti okolí OK, voda tam je, cesta sice 100 od chaty, ale obecní a hlavně - je tam vysoká tráva, takže manžel může sekat :-)


▶LinkedIn: perfektní - budu dál používat, není to cesta pro mě - podívám se po jiné


Závěr


Testování je velice důležité a bez něj může člověk dojít k chybným závěrům!

Zkouším vše, co mi dává smysl, a pozoruji, kam mě to vede.

Nepřeskakuji fáze výše.

Když to není ono - změním směr.


Prima neděli, dneska to byl se mnou spíše takový výlet -)


VeroNIKA




11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page